ORIGINALER - FRUGT OG NØDDER

ORIGINALER - FRUGT & NØDDER

Brombær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Måske vidste denne brombærgren at den skulle med på en mission. Den stak mig ikke en eneste gang, fra sankning til tryk til jeg bar den tilbage til naturen, hvor jeg er sikker på, at den gror på livet løs, skyllet ren i regn i egne farver. Og det selvom, at vi ikke er de bedste venner i hverdagen her på øen, hvor jeg synes den angriber mig alle vegne, specielt som uforventede stikkende snubletråde.


Som frisk frugt har brombær det højeste A-vitaminindhold af alle bærfrugt-arter. Og så er de rige på frugtsyre og mineralstoffer som jern, kalcium og fosfor. Det høje indhold af æggehvide og den lave sukkerandel gør brombær til en ideel ingrediens i diætkost, som forebyggelse mod sukkersyge, mave-, nyre- gigtlidelser. Og så siges det, at de øger erotiske lyster. Anbefalet dosis er 10 brombær eller 1 teske frø et par timer forinden.

Tjørn


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, der i gammel tid løb ud for foden af klipperne. Den blev bl.a. kaldt “Rø Kjijla”. På marken ovenfor lå i middelalderen et kapel, “Trefoldighedskapellet”, hvortil man hentede ”livgivende” vand fra den hellige kilde. Mange mennesker har gennem tiderne - særligt “Skt. Hans nat” - valfartet til stedet i håb om helbredelse. (Kilde: Gamle Sagn & Myter fra Bornholm). Tjørnen her, er fundet på stien ud til Helligdommene.


Tjørn kan sænke forhøjet blodtryk. Dens bær og blade indeholder antioxidanter, der fremmer vasodilatation, det at blodkarernes glatte muskulatur slapper af så karene udvider sig og trykket falder. Det er en myte at tjørn skulle være giftig. Man skal ikke spise de hvide blomsterknopper, men blomster, blade og bær er helt ugiftige, også de rå bær. Ellers kan de laves til marmelade, saft, vin og kryd-re en snaps.

Solbær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


I en have på Malkestien i Gudhjem forsvandt der, på mystisk vis, en solbærgren i 2022. Jeg siger det, som det er, det var på min foranledning, men jeg var ikke gerningsmanden. Han blev belønnet med kys!


Solbær er en “super frugt” og er sprængfyldt med C-vitaminer og antioxidanter, blandt andre de sundhedsfremmende polyphenoler (mikro-næringsstoffer).

Solbær er i familie med stikkelsbær og ribs.
Kun fantasien sætter grænser for, hvad bærerne kan bruges til. Et tip kunne være en solbær-vinaigrette. Den får den smukkeste farve og kan sagtens laves af frosne bær.

Vildæble


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Min livsledsager og jeg brugte halvspiste æbler i en udstilling på Oluf Høst Museet way back (2005-09). Det var ikke vildæbler, men det var æbler spist af fugle, og fulde af magi! Et touch fra Høst og himlen.


De små grønne vildæbler, også kaldet skovabild, som man møder alle vegne her på Bornholm, er som regel en syrlig fornøjelse at bide i, men fugle og dyr skulle efter signede “elske” dem, hvilket jeg ikke helt forstår, for de ligger ofte i nedfaldne bunker. Spiseæbler er en helt anden historie. Indtager man to friske æbler om dagen, sænker frugtens indhold af pektin blodets “dårlige” kolesteroltal og samtidig får man glæde af æblets indhold af kollagen, der holder huden sund og vitamin K, der styrker knoglerne.

Enebær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig troede på det - at Ene kunne blive til et tryk. Den stritter, stikker og ville bærerne ikke bare blive knust? Men det lykkedes. Grenen er fra en sanketur med Thomas Guldbæk fra Melstedgård. Thomas er en mesterlig fortæller og god til at lægge små røverhistorier ind mellem sin faktuelle viden. Det kan varmt anbefales at gå en tur med Thomas. Udover ny viden kommer man også hjem med skønne spiselige urter.


Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk ... måske fordi enebær kan minde om et grantræ med alle sine nåle. Enens bær er i virkeligheden små kogler. Der går tre år før de grønne umodne kogler får deres modne mørke farve. Gennem historien har enebær været anvendt som naturmedicin, med positiv effekt på gigt, blærebetændelse og andre infektioner. Desuden virker de udrensende, afhjælper træthed og hudlidelser mm. Enebær giver god smag i gryderetter, marinader, snaps og gin.

Bornholmsk Røn


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Grenen er fra et af træerne ved Sct. Knuds Kirke, Stavelund, Bornholm, som altid har fascineret mig, med dens fire forskellige tagbeklædninger. Jeg har læst mig til, at den historiske kirke, opkaldt efter Knud den Hellige og opført i det 12. århundrede, har haft følgende tagbelægninger: Bly, stentag af silurkalk, egespåner og tjæret egespåner, tegl, zink, bølgeblik, og at Apsis, Kor, Skib og Tårn, gennem de mange mange år, vist altid har haft uens tagbeklædning!


Bornholmsk røn kaldes også Seljerøn, Sorbus suecica/ Sorbus Intermedia. Rønnebær er rige på C-vitaminer. De smager fornemt som gele, eller syltede sammen med paradisæbler. Rønnebær indeholder et naturligt konserveringsstof, sorbin, der gør brugen af yderlig konservering overflødig. Bornholmsk Røn hitter særligt, som en meget velsmagende kryddersnaps.

Valnød


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Grenen er (skyldig!) klippet af træet, der står og kroner ved siden af Scala Gudhjem, min nabos nabo. Når nødderne er sprunget af den grønne livmoder, bliver de samlet op af fugle, der har snedige måder at få kærnerne ud af den hårde skal på fx ved hjælp af høje fald og bilister. Men nogle fugle gør møjsommeligt hakkearbejdet selv, og gerne på min ubrugte og flisebelagte skorsten, så det kan høres højt og tydeligt. Det er gode stunder, når fugl og jeg arbejder samtidigt i og ovenpå atelieret i Gudhjem Banken.


Valnød kaldes også en “superstjerne nød”. Dens sundheds-fremmende egenskaber tager næsten ingen ende. Med dens indhold af E-vitamin, melatonin, folinsyre, omega 3 og 6 fedtsyre, kan den blandt andet give dig en god nats søvn, passe på din hjerne og hjerte, forebygge kræft og virke antiinflamatorisk. De kan spises rå, tørrede eller nydes i øl og snapsebryg.

Havtorn


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Min uundværlige mand drikker hver dag et glas 100% ren havtornsaft fra Høstet, Ibsker, Bornholm. Han er slet ikke tvivl om, at det har holdt ham syngende i mange år!

Høstet er blevet en del af vores liv. Der ligger skønne personlige postkort, der følger med bestillinger, allevegne. Og hvis ikke postkort, er det flyers jeg selv har sat op, fra de mange år, hvor deres produkter har været med i sommerudstillinger i Gudhjem Banken. Så her er en kærlig hilsen til Mads og Camilla - vi har et havtorn bogprojekt til gode!


Havtorn er “falske stenfrugter”, der er rige på A-B-C-E-vitaminer, samt omega 3-6-7-9 fedtsyrer. Det siges at ét bær indeholder lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin! Hos Høstet bliver alt fra bærerne udnyttet og forarbejdet til saft, sirup, marmelade, flager, sæber, cremer, snaps, gin, likør mm og bladene fra buskene til te.

Hasselnød


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Denne gren er fra en busk ovenfor Heste- stenene, der står ved kyststien mod Rø, ikke langt fra Gudhjem by. Stenene har jeg hørt mange historier om, blandt andre at de er forstenede heste, der står og spej-der efter deres kusk, der blev skræmt af Gudhjemtrolden Gråbakke-bobban til at køre i havet med vogn og et nygift brudepar. Andre fortæller at man i sin tid ofrede heste og måske også mennesker til bugten - deraf “Salenebugten”, med forbindelse til “Frejas Sal”. Og netop Freja, der kørte rundt i en hestevogn for at udbrede frugtbarhed, kan også have sat dette mærke, inden hun drog til sin sal i det himmelske.


Hasselnødder er en særlig saftig delikatesse, når de kan nydes friske et par uger om året. Også de tørrede nødder indeholder E-vitamin, der styrker kroppens immunforsvar, samt de har et højt indhold af B-vitaminer og en lang række mineraler: Kalium, kalk, fosfor, jern, kobber, zink og mangan.

Vin


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Da jeg var barn stod der i vores mini kælder, glasballoner og sydede lidt uhyggeligt. Min far forsøgte sig med vinfremstilling. Det er mange år siden og jeg ved ikke om han havde succes med projektet, jeg var alt for lille til at smage på dråberne.


Danmark har været et officielt vinland, med anerkedelse fra EU, siden 2000, og er Europas nordligste vinområde. Der findes efterhånden mange danske vingårde, hvoraf flere er prisbelønnede.
Vindruer har været dyrket i tusinder og atter tusinder af år. De kan spises rå, i varm mad, tørres til rosiner, gæres til vin og kernerne kan presses til olie. Og så er de sunde. De har et højt indhold af C- og K-vitaminer, magnesium, kalium, kalcium og jern og antioxidanter og indeholder kun ganske få kalorier.

Fuglekirsebær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Grenen er fra Gudhjem Bankens lille gård. Det vil sige, en nedhængende gren fra et af genboens træer. Der var kun stilke tilbage på grenen, da jeg tog den, men jeg kan love, at den har været fyldt med bær. De kirsebærsten, som fugle ikke flyver videre med, fejer jeg op i 100vis!


Fuglekirsebær er små, men hvis man tager sig tiden og får frugtkødet befriet fra stenene, så er de modne bær arbejdet værd. De kan blive til marmelader, friske drys i salater og som syltede, kan de toppe risalamanden.

Bornholmsk Figen


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Hvem holder ikke af Bornholmsk Figen/ Bornholmerfigen. Den hører bare til her på øen, og så er det en bittersød glæde at prøve at få modne frugter i hus før den ellers fortryllende lyd fra en stæreflok fortæller, at nu er træet rippet om ti-tyve minutter.


I mere end 75 mio. år har der været et samspil mellem figner og hvepse. Bornholmsk Figen udmærker sig ved at sætte frugter selv, uden hjælp fra snyltehvepse og kan derfor trygt spises af veganere. Især friske figner indeholder mange gode fibre, A- og K-vitamin og mineralet kalium, som styrker immunforsvar, blodceller, hud og DNA.

Hyld


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


For nogle år siden, var min dejlige mand og jeg på sanketur efter hyldebær. Med to indsamlingsposer og godt på vej, begyndte det at regne. Vi fortsatte ufortrødent og kom til et stort bærfyldt træ. Jeg gik straks i gang med at klippe klaser. Da jeg vendte mig om for give ham den dejlige, den første fyldte pose, stod han med hænderne dybt begravet i lommerne og bøjet nakke. Helt stille tog han imod en kraftig regn, der kun faldt på ham, som stod han under en meter bred bruser. Det billede, kan altid få mig til at le. Da vi kom hjem, ikke lige våde, var der, efter kogning, filtrering og påhældning i flasker, stort set intet sted i køkkenet, uden dybt røde stænk. Stænk, der stadig kan anes og få mig til at tænke, hvorfor flyttede den dejlige sig ikke bare en meter væk? Jeg kender svaret. Det regnede så meget på ham, at han ikke kunne se ret langt, og han tænkte, at jeg var lige så våd og at han ikke ville ødelægge den gode stemning og foreslå at vi gik hjem. Sådan er han - sød.


Hyld er først sød, når den tilsættes sukkerstoffer, men siges at være god mod forkølelse.

Slåen


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


På Geografisk Haves hjemmeside står der: “Vi har en slåenbusk, der er kommet af sig selv. Vil du se den, skal du gå ned mellem Rosariet og Sydamerika og se i retning af Dalby Møllebæk. Dér står slåenbusken på hjørnet, ved en stor blågran i Nordamerika-området”. I Gudhjem behøver man bare at gå op til Gråmyr!


Som naturmedicin, kan slåen anvendes som middel mod hals- og urinvejssygdomme, mave-tarmlidelser og uren hud. Slåen gør sig godt som saft, gele og marmelade og er en yndet ven i likører, snaps og gin.

Morbær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Jeg har én gang prøvet at parkere under et frugtmodent morbærtræ. Det var i Sct. Jørgensgade i Gudhjem. Det kommer ikke til at ske igen, hverken der eller andre steder. Det tog timer at få de mange, og ellers velsmagende, nedfaldne bær vasket af. Jeg tænkte at træet derfor skulle bidrage til mit projekt, men det fungerede ikke, bærerne smattede og bladene var for store. Så det blev, med forlov, en lille gren fra det ny beskårede morbærtræ i Oluf Høst Museets have.


Morbær er en “falsk frugt”, da den, ligesom brombær, består af mange små nødder omgivet af frugtkød. Morbær er smækfyldte med C-vitaminer og kan bruges i alt fra salater, desserter eller de kan brygges til vin.

Hindbær


Fruit & Nuts #
Jo Dam Kærgaard


Hindbær er barndom. Solskin, varme regnbyger, bare fødder i klipklappere. Isdessert i farmors have, drysset med slevplukkede hindbær og spist med teske, holdt af små fingre med røde rifter.


Hindbær er en flerfoldsfrugt, det vil sige mange små frugter samlet i ét bær. De er fyldt med kostfibre og E-, C- og B-vitaminet folat, som styrker immunforsvaret, DNA, hud og røde blodceller. Det er farvestoffet Antocyanin der giver hindbær deres pink røde farve. Stoffet styrker kroppens celler og virker antiinflammatorisk. Hindbær indeholder kun ganske få kalorier.