As, as, der kommer Else

AS, AS, DER KOMMER ELSE

Jo og Else

Hun sladrer


Else mødte som barn Henning, der senere blev min far. Men dengang hed det: “As, As, der kommer Else - hun sladrer”. Henning var blevet venner med Elses storebror og sammen havde de altid gang i et eller andet, der ikke skulle sladres om!


Det er en af grundfortællingerne i udstillingen
As, as, der kommer Else


Inden Else døde ”lykkelig og taknemmelig” på Hospice Djursland, aftalte jeg med hende, at jeg skulle lave en udstilling i Gudhjem Banken, med noget af min kunst, som Else havde haft hængende i sin store lejlighed og de historier jeg kunne tage med derfra.


Det er blevet til et delvis retrospektivt udvalg af min kunst i dialog med fortællende nedstik, fotos og effekter fra Elses lange og rigt levede liv.

Else kom til balletten


Elses mor sagde altid ”pyt med det”, derfor blev hun kaldt Pytte.


Efter at have født to drenge ønskede hun sig inderligt en pige. Da hun blev gravid igen, var hun meget syg af fosterforgiftning og lå i sengen i månedsvis. Men hun ville have barnet, som hun vidste var en pige.

Det blev fortalt, at hun fik indsprøjtninger med hoppepis, og at det var det, der reddede hendes graviditet.

Pyttes ufødte datter skulle have fletninger og gå til ballet. Og sådan blev det.


Else blev født 5 år før Danmark blev besat af tyskerne under anden verdenskrig,
19. juni 1935 i Aarhus.

Molemand


Else efterlod sig i hundredvis af dokumenter og små bundter med breve, der hver især fortalte en historie fra Elses liv. Nogle kendte jeg, andre slet ikke eller måske kun lidt af.


Jeg vidste, at der engang havde stået en ung mand på Aarhus Havn, der ville skyde sig, hvis ikke det skulle være de to for resten af deres liv.
Men jeg vidste ikke, at hun havde været ringforlovet med ham og heller ikke at han rent faktisk skød sig, efter Else havde slået op med ham.


Molemand - syet billede, Jo Dam Kærgaard

Altid velklædt


Min mor var bare en smuk ung kvinde, og vildt moderne. Hun syede meget af sit tøj selv. Hun havde som nygift givet sig selv et løfte, at hun altid ville se ordentlig ud i tøjet. Det løfte holdt hun hele livet.
Her har Else været ved en professionel fotograf, iklædt et pralbønnehalssmykke lavet af hendes svigerinde i 1956.

As, As, der kommer Else - er udkommet som bog i en Family & Friends udgave - den fortæller om Elses 85 års lange liv.

Det er både er en tids- og dannelsesrejse, med små og store milepæle, dramaer og mange smil. Der var simpelthen noget der hed: Og så lo vi, altså sådan rigtig Else lo!