Kongensmark & Skatkisten

KONGENSMARK & SKATKISTEN

Sankthansurt/ Rundbælg, Hvene, Musevikke/ Mjødurt/ Engelskgræs / Hvene, Sandløg, Harril / Tagrør med rødder

Jo Dam Kærgaard - 1. Sankthansurt - 2. Rundbælg, Græs fra hveneslægten, Musevikke - 3. Almindelig Mjødurt - 4. Strand-engelskgræs - 5. Græs fra hveneslægten, Halvgræs, Sandløg, Harril - 6. Tagrør med rødder


PR tekst 2025


Kongensmark

Jo Dam Kærgaard viser helt nye unikaværker, der ”summer” af planteliv og de rødder de stak i jorden, sandet og vandet.

Forhistorien er, at Dorthe og Ulrik Hovmand fra Søly i Melsted på Bornholm, sidste år opsøgte kunstner Jo Dam Kærgaard i hendes værksted i Gudhjem Banken. De havde set hendes tapetudsmykninger på Hotel Green Solution House i Rønne. De spurgte om hun kunne gøre noget lignende i deres nye bygning “Storladen”. Med sig havde de fem små Rundbælge blomster, som var blevet ”opdaget” på deres grund på Kongensmark. Dem ville de gerne have omsat i storformat, til udsmykning i laden.

Jo forsøgte at trykke og bearbejde de små planter, men det blev ikke til noget, der kom i nærheden af at kunne bruges i stor skala. Så hun gik selv på Kongensmarks Strandeng ved Søly og sankede det der blev til 6 originaler. De er nu affotograferede og bliver til tapetudsmykning i Storladen i efteråret.

Men Jo Dam Kærgaard stoppede ikke med de fine fund på strandengen, hun fortsatte sin sankning i, det der måske også engang var Kongens, grøfte- og vejkanter.

E.W. Johnsen - Portræt C. U. Boesen, træsnit 1931. Aage Roose, Svaneke, træsnit 1930

E.W. Johnsen - Portræt C. U. Boesen, træsnit 1931. Aage Roose, Svaneke, træsnit 1930

Skatkisten

Journalist Mette Zacho har efter sin oldefar C.U. Boesen arvet en ”skatkiste”. C.U. Boesen var en navnkundig Nexø læge, hvor han i 51 år havde sin praksis frem til 1953. Han var stærkt kultur interesseret og en iværksætter i forhold til kunst. C.U. Boesen initierede opførelser af teaterstykker, forfatterarrangementer og blandt andet, at der gennem 8 år (1930-37), hvert år udkom et stykke grafik af øens ”sommerkunstnere”. Det er dem Mette Zacho har taget op af Skatkisten: ”De bornholmske Byer i grafisk Kunst”, samt et tryk med Christiansø fra 1938. Kunstnerne er blandt andre Oluf Rude, A. Moe, Kræsten Iversen, Aage Roose og ikke mindst E. W. Johnsen.

På udstillingen præsenteres to tekster: ”Carl Ulrich Boesen 1870-1953” & ”Mig og min oldefar og kunsten i hverdagen”. I dem fortæller Mette Zacho levende om sin aktive oldefar og den betydning han har haft i generationerne efter ham.

Solskin

Efterhånden kender de fleste til Mads og Camila Meisners Høstet eventyr. I 2024 kunne de fejre 10 år, for deres første økologiske havtorn produkt der kom på markedet. Det var deres marmelade. Siden er mange andre ”solskins”-produkter kommet til og det er blevet en tradition at Høstet præsenteres i sommersæsonen i Gudhjem Banken, i 2025 fra april til og med august.