SET - af Claus Sonne

SET - af CLAUS SONNE (DK) &

Unseen Realities - Sia Lebedy (UA)

FOG / Tåge

At gå til grænsen
Naturen er Claus Sonnes hovedmotiv og som fotograf går han altid til grænserne indenfor den ramme han selv har lagt for sine værker.


Gådefuld tysthed

I Claus Sonnes værker er der en gådefuld tysthed blandet med en stille jubel. Jubel over at finde og møde sine motiver, og grundforske dem. Der er ikke noget tilfældigt i Claus Sonnes værker. De er udvalgt efter en inspiration og er metodisk opsøgt. Så det der kan synes som snapshots af fx en diset morgen, er et motiv, som Claus Sonne har mødt på en morgenvandring og efterfølgende har opsøgt på det helt rigtige tidspunkt, for at få det lysindfald han har ønsket. Claus Sonne manipulerer ikke sine motiver, men arbejder med kurver og kontrast.


Motiverne er nordiske
Motiverne på “SET - af Claus Sonne” er primært fra Bornholm, men også fra Færøerne og Island og der vil være retrospektive nedstik i hele Claus Sonnes portfolio.

Island

Født med foto i årerne
Claus Sonne blev nærmest født med fotografi i årerne. Hans far drev en fotoforretning i Virum. Som 7-årig fik Claus sit første kamera, et Kodak Retina, og begyndte at hjælpe til i butikken hver dag efter skole. I starten gik han til hånde, satte varer på plads på hylder mm, men efterhånden var det ham, der stod for at fremkalde folks billeder.


I begyndelsen af 80’erne fik Claus Sonne sin fagfotografiske uddannelse, dels på Fotografskolen i Randers og efterfølgende i mesterlære. I 1990 fik han sit eget studio og har løst opgaver for en lang række større firmaer, heri blandt SAS, Carlsberg Group, IBM og Smyril Line. Det sidste gav Claus mulighed for at arbejde mit sit kunstneriske fotografi på både Færøerne og Island.

Claus Sonne er blandt andet premieret med en Silver Lion på Cannes Lion 2000.

Claus Sonne

En næsten bornholmer vender hjem
Claus Sonnes mor var bornholmer og hendes forældre boede på Strandlyst nær Randkløve. Her tilbragte Claus alle sine barndomssomre. I 2014 trak de bornholmske rødder i Claus, og han flyttede permanent til Gudhjem, hvor han i flere år fungerede som frivillig kunstnerisk leder af Gudhjem Museum.


Portrætter og værker
Portræt fotografi er også en del af Claus Sonnes virke og han har fotograferet værker for flere kunstnere blandt andre Kirsten Ortvad, Margit Rosenmeier, Kaori Juz, Jo Dam Kærgaard og Holkahestens kunstnermedlemmer. I 2021 stod Claus Sonne for de fotografiske illustrationer og den grafiske opsætning af en 100 sider bogudgivelse i anledningen af Kunstnersammenslutningen Holkahestens 20-års jubilæum.

Færøerne

Unseen Realities - Sia Lebedy (UA)

Uden titel. Olie på lærred

På udstilling ”SET – af Claus Sonne” i Gudhjem Banken, vil man også kunne opleve værker af den unge ukrainske maler Sia Lebedy. I en særophængning præsenteres en række af hendes oliemalerier, der har krigen i Ukraine som bagtæppe.

Maleriske fortællinger
Sia Lebedys værker er maleriske fortællinger om sorg, smerte og afmagt og om at forsøge at finde tilbage til en indre ro, der med ét forsvandt i begyndelsen af 2022, da Ukraine blev invaderet. Sia Lebedy beskriver selv processen som en inderlig energi, der manifesterer sig fysisk på hendes lærreder. Som månederne og arbejdet med malerierne er gået, begynder et større perspektiv at åbne sig ud mod verden, hvor øjeblikke af håb og skønhed også kan finde vej ind i hendes malerier.


Uden titler
Sias Lebedys malerier er uden titler. De kan være stedspecifikt eller emotionelt inspireret. De bliver til i spændingsfeltet mellem den virkelighed som krigen i Ukraine udspiller, med al sin gru, og den mangfoldighed, som fx London repræsenter, med ytringsfrihed, et pulserende kunstmiljø og en lang kunsthistorie. I hvert af Sia malerier, er der en personlig og facetteret fortælling, som man som beskuer kan finde sin egen i. En oplevelse, som Sia ikke ønsker at pege i en bestemt retning, men som man med bare lidt baggrundsviden om Sia Lebedys virke, selv kan tolke på.


Ukraine – London - Bornholm
26-årig Sia Lebedys mand og Sias far er begge en aktiv del af forsvarskrigen i Ukraine. Selv flygtede Sia til Budapest og derfra videre til London, hvor hun tidligere har boet og studeret.
Sias mor og storesøster er blandt de godt 200 ukrainske flygtninge, der er kommet til Bornholm. På den måde har Sia også fået et tilhørsforhold til øen, som hun ofte besøger og nu igen i forbindelse med hendes udstilling ”Unseen realities” i Gudhjem Banken i Bornholms Kulturuge.

Sia Lebedy

Særarrangement
Sete og usete realiteter. Fotograf Claus Sonne (DK) og maler Sia Lebedy (UA)

På Gudhjem by-dag 22. september, inviterer Gudhjem Banken indenfor til et møde med Claus Sonnes og Sia Lebedys værker. Der vil være fortællinger om begge kunstners arbejde og en oplæsning af tekster, skrevet af Sia Lebedys søster og mor, der handler om den igangværende krig i Ukraine og annekteringen af Krim halvøen i 2014. Der vil blive serveret ukrainske delikatesser og skænket ukrainsk vodka. Arrangementet varer 45 minutter og er gratis med kulturarmbånd.

Udstillingen er støttet af Bornholms Regionskommune & Bornholm Kulturuge