VINTEREVENTYR

VINTEREVENTYR

Mogens Lehn

"Mit Afrika", moseeg

Mogens Lehn er født i 1937.

Efter at have uddannet sig og arbejdet i nogle år som kok, blev Mogens Lehn optaget på Holbæk Kunsthøjskole.

I 1965 debuterede han på Forårsudstillingen, Charlottenborg.

I 1967 indsendte Mogens Lehn syv tegninger af ”tænkte” skulpturer til juryen for Thorvaldsens Museums Legat for Lovende Billedhuggere, og fik det!

De originale tegninger er udstillet på VINTEREVENTYR.

Mogens Lehn har blandt andre solgt værker til Ny Carlsbergfondet.

Han har selv undervist på Holbæk Kunstskole og Forsknings Højskolen.

I en lang årrække stod Mogens Lehn for årlige skulpturevents med Danmarks førende billedhuggere i Ringsted, hvor han boede indtil han i 1998 flyttede til Gudhjem.


I vinterferien åbner Galleri BANKEN i Gudhjem dørene for VINTEREVENTYR. En udstilling med skulpturer af Mogens Lehn, billedkunst af Jo Dam Kærgaard og et drys af Karen Blixens novellesamling "Vintereventyr", der har lagt navn til udstillingen.


VINTEREVENTYR er kurateret af Jo Dam Kærgaard, der i samarbejde med Mogens Lehn har udvalgt nogle af de mange værker, som findes i Mogens hjem i Gudhjem, hvor han har boet de sidste 20 år.

De udstillede større og mindre skulpturer er udført i fiberbeton, mosetræ, ibenholt, fyr, hyld, syren og brændestykker.


Udstillingen er en unik chance for at få et glimt ind i Mogens Lehns skulpturelle univers, der tålmodigt og udfordrende afæsker former i de mange materialer.


Med en række nye værker går Jo Dam Kærgaard i dialog med Mogens former, Blixens fortællinger, vinteren og vårvinteren på Bornholm.


Udover de udstillede citater fra Karens Blixens noveller, kan man på udstillingen sætte sig med en varm kop te i den gode lænestol og læse de skæbnesvangre fortællinger i deres helhed.


Velkommen!


EXTRA: VINTEREVENTYR ER ÅBENT I PÅSKEN:

24. MARTS - 2. APRIL, alle dage kl. 14-17


Der er fernisering på udstillingen VINTEREVENTYR lørdag 10. februar kl. 15-17 og udstillingen er åben søndag & tirsdag-lørdag i vinterferien samt kommende 3 fredage til og med 9. marts.

Alle dage kl. 15-17.

Jo Dam Kærgaard

"Grebet i luften"

"Fortællingens dæmon"

"Opstået af eventyr"


VINTEREVENTYR af Karen Blixen


Uddrag fra novellen “Peter og Rosa”:


I dette øjeblik brast isen pludselig, uden varsel, under deres fødder, som om de havde trådt på en skjult revne i den, og deres forenede vægt fik den til at give efter.

Bruddet kastede dem ned på knæ, og slyngede dem imod hinanden. Et minut bar isen dem endnu, en fod under vandets overflade. De kunne have reddet sig, hvis de havde sluppet hinanden, og prøvet at komme op på hver side af vågen, men det faldt ingen af dem ind.
Uddrag fra novellen “Skibsdrengens fortælling”:


De to unge mennesker tog hinanden i øjesyn. “Hvad står du og kigger efter?“ spurgte Simon, for at sige noget. Et strålende, hovmodigt smil brød frem på pigens ansigt. “På den mand, som jeg skal giftes med, kan du da forstå,“ sagde hun. Noget i hendes udseende gjorde drengen tillidsfuld og glad, han grinede lidt tilbage til hende. “Det er så vel mig?“ sagde han.

“Ha ha!“ sagde pigen, “han er noget mere voksen end du, kan jeg forsikre dig.“ “Nå ja, hvad,“ sagde Simon, “du er jo ikke voksen selv.“

Den lille pige rystede langsomt og højtideligt på hovedet. “Nej,“ sagde hun, “men når jeg bliver voksen, så bliver jeg meget smuk, må du vide, – og så vil jeg have en hat, og et par højhælede sko.“ “Vil du have en appelsin?“ spurgte Simon, som ikke kunne give hende nogen af de ting, hun havde nævnt.

Hun så lidt på appelsinen og så på ham. „De er gode at spise,“ sagde han. „Hvorfor spiser du den så ikke selv?“ spurgte hun. “Åh, jeg har spist så mange,“ forklarede han, “dengang da jeg var i Athen. Denne her måtte jeg give en mark for.“ “Hvad hedder du?“ spurgte hun. “Jeg hedder Simon,“ sagde han, “hvad hedder du?“ “Nora,“ sagde pigen, “hvad skal du så have for din appelsin, Simon?“